Villanófény

2019. március 5., csütörtök, 19:00

Az est 12 kortárs szerző verseiből készült.
Lehet-e egyetlen hanggá olvasztani őket?
Összeáll-e egy nő történetévé, aki ebben az országban él, szeret, veszít és áll talpra?

Fullajtár Andrea kortárs költőinket igyekezett új kapcsolódásba állítani, egyetlen monológgá olvasztva a verseiket. Olyan drámai anyag született, ami egyedülálló módon visz közel a mai lírához.

A szerzők: Borbély SzilárdFerencz GyőzőImre Flóra, Krasznahorkai László, Mesterházi Mónika, Mosonyi Alíz, Peer KrisztiánSimon MártonSzabó T. AnnaTandori Dezső, Térey János és Tóth Krisztina.

  • Válogatta Fullajtár Andrea
  • Rendezte Almási Réka

Ha azt mondom, kortárs magyar irodalom, bealszol? És ha azt mondom, Te vagy megírva és nem is tudsz róla?

Fullajtár Andrea

1998-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, de már 1996 óta játszik a Katonában. A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Számtalan Vastaps-díja van, de megkapta egyebek mellett a Jászai Mari-díjat, a Súgó Csiga díjat, elismerték a POSZT-on és a Magyar Filmszemlén, két alkalommal kapott Színikritikusok díját. 2017-ben Radnóti Miklós antirasszista díjjal tüntették ki. „Szinte a védjegyévé vált a füstös, érzéki hang, a tragikai véna, a fanyar humor.” – írták róla.

„Van az a kor vagy a szakmai életút bizonyos pontja, amikor az ember csinál egy önálló estet a saját kedvenc verseiből, szövegeiből” – vallja a színésznő az estről – „annyira imádom a kortárs verseket, hogy nem bírtam ki, hogy ne csináljak egy olyan válogatást, ami az én szájam íze szerinti. Abban nagyon-nagyon erősen volt egy olyan érzésem, hogy ez az én valóban személyiségemet tükrözi, de vajon mennyire fog bejönni a nézőknek, tudnak-e azzal menni, ahogyan összeválogattam a verseket, és kidobva a szerzőket, címeket, mint egy monológot mondom végig a szöveget. Szemben azzal, hogy az ember azt gondolja, nem fog működni, amit kitalál, iszonyúan élvezi a közönség, és utána minden néző el szokta kérni a szerzők és a versek listáját.”

Az est után Fullajtár Andreával Karafiáth Orsolya – és a közönség – beszélget.