Beharangozó

A szalont Gábor nevezte el, az ötletet pedig egy jól ismert társasági szituáció adta. Mindnyájunkkal előfordult már, hogy sehogy nem akart kialakulni, hol is töltsük az esténket. Felvetődik ilyenkor rengeteg ötlet, ide menjünk, oda menjünk. Ám ez túl hangos, ott nem férünk el; ezt unom, ott unalmas a program. Általában a végére két hely marad, ami között hosszan hezitálnak a kimozdulni vágyók. És akkor jön a váratlan fordulat. Megszólal valaki, hogy „Tudjátok, mi? Menjünk inkább egy harmadik helyre.” És lesz végül, amire mindenki jó szívvel rábólint. Ez a szalon tehát, a Harmadik Hely a jó ötlet szeretne lenni. Ahol minden megtalálható, amire egy kellemes és tartalmas estéhez szükségünk lehet.

Mivel egy hely neve alapvetően meghatározza azt, milyen hangulatot, milyen érzéseket kötünk hozzá, külön megerősítette választásunk helyességét, hogy maga a kifejezés – harmadik hely – a szociológiában is ismert fogalom, Ray Oldenburg amerikai szakember alkotta meg. Elmélete szerint az ’első hely’ az otthonunk, a ’második hely’a munkahelyünk, a ’harmadik hely’ pedig egy ezektől független közösségi tér, ahol rendszeresen összejöhetnek a hasonlóan gondolkodó, egymásra kíváncsi emberek. Bár a szociológiában a harmadik hely főleg könyvtárakat, közösségi házakat takar, olyan közeget, ahol kultúra terjesztésével, politikával is foglalkoznak, valamint a tér elsősorban az egy környéken lakók összehozásával foglalkozik, a mi Harmadik Helyünk célkitűzése is messze túlmutat a puszta szórakoztatáson – bár természetesen azt is szeretnénk.

A Harmadik Hely nem más, mint egy – a legjobb, legtisztább, azaz a hagyományos értelemben vett – polgári szalon. Találkozási pont, ahol valóban olyan emberek jöhetnek össze, akik egymással társaságában szívesen időznek. Mivel a szalon Anikó és Gábor lakásában van, a meghívottak körét elsősorban az ő baráti és ismeretségi körük adja. Ám hogy semmiképp ne legyünk belterjesek, egysíkúak, hogy az esték még véletlenül se fulladjanak unalomba, a barátok, ismerősök is hozhatnak magukkal vendégeket, akiket szintén nagy szeretettel várunk.

Az alkalmak gerincét a programokon kívül ezek a találkozások, egymásra csodálkozások és beszélgetések alkotják, egy-egy koccintás és pár finom falat mellett. S hogy milyen programokra lehet számítani? A jazztől a komoly – és világzenén, táncon illetve színházi előadásokon keresztül az irodalomig igen széles a paletta. De nemcsak megtekinthetünk/meghallgathatunk egy-egy produkciót, hanem alkalmat is teremtünk az alkotókkal való megismerkedésre. A meghívott előadókkal az estek állandó háziasszonya, Karafiáth Orsolya beszélget majd.

A Harmadik Hely tehát egy alkalmakra kinyitott otthon, egy megelevenedő lakás, ahol családias hangulatban ismerkedhetünk meg izgalmas produkciókkal, és a nem kevésbé izgalmas művészekkel is.