Thiele InterAction

Thiele InterAction

Harcsa Veronika újra A Harmadik Hely színpadán

Betegség miatt szereplőváltozás történt. Nora Thiele helyett A Harmadik Helyen már többször sikerrel fellépett Gyémánt Bálint jazzgitáros lesz Harcsa Veronika társa.

Nem volt még évadunk Harcsa Veronika nélkül. Vele nyitottuk annak idején a szalonéletet, és minden alkalommal nagy örömmel várjuk vissza őt és zenésztársait. És minden alkalommal meg tud lepni minket. Most sem lesz másképp.

A zenészek és a hallgatóság közötti élmény áll Harcsa Veronika és Nora Thiele estjének középpontjában, amelyet a zeneakadémiai bemutató előtt nálunk láthat a közönség. Az új projekt vezérgondolata, hogy „a zenének gyógyító ereje van, segít kapcsolódni önmagunkhoz és másokhoz”.

A projektet tavaly novemberében mutatták be Brüsszelben, a magyar közönség most először láthatja a produkciót. A műsort új, saját kompozíciók alkotják, amelyek kifejezetten azzal a koncepcióval készültek, hogy aki szeretne, adott pontokon be tudjon kapcsolódni a zenébe.

Harcsa Veronika pályáján mindig is meghatározó volt a műfajok és stílusok határterületein való kísérletezés. Régóta foglalkoztatja a pszichológia is, 2022 szeptembere óta a Pécsi Tudományegyetem zeneterápia képzésének hallgatója.

A zene alapvetően közösségi élmény, ám az elmúlt évszázadokban egyes műfajokban a hallgatóság passzív szerepbe kényszerült. Klasszikus és jazz koncerteken nem szoktunk felszabadultan bekapcsolódni a refrénbe, nem adunk ki állathangokat, és nem kezdünk el a dalok közben dobolni a térdünkön. Ezeket a falakat szeretném lebontani, és megmutatni, hogy nem csak a popzenében van helye a közös hangadásnak, sőt, egy kompozíciónak a része is lehet az, hogy a hallgatóság is bekapcsolódik. Olyan egyszerű zenei eszközöket kínálok a közönségnek, amelyeket bárki képes megszólaltatni, nem szükséges hozzá zenei előképzettség. Természetesen egyáltalán nem kötelező bekapcsolódni, ez csak ajtó, amit most kitárok.

mondja az énekes.

A hangolódás jegyében az est első része egy, a szabad hangadás megtapasztalását segítő interaktív hangélmény. (Ez a közel fél órás elmerülés is a koncert része.)

Veronika korábban Berlinben vezetett egy koncertsorozatot, itt találkozott Nora Thielével, aki nemcsak különböző kultúrák ütőhangszerein, hanem zongorán is játszik. Saját fejlesztésű hangszerparkjának köszönhetően gyakori közreműködő kísérletező szemléletű produkciókban.

Mivel a zenében a ritmus hat a legösztönösebb módon az érzelmekre, ezért mindenképp olyan hangszerest szerettem volna partnernek, akinek a ritmus az anyanyelve. Nora ráadásul keretes dobon is játszik, ami a sámándob egyenes ági leszármazottja, reneszánsz táncok és törzsi dobolás is eszünkbe juthatnak a hangjáról.

mondja Veronika.

Harcsa Veronikának egy ideig ez lesz az utolsó bemutatója. Gyermeket vár, így az év első felében már csak kisebb klubkoncerteken énekel, az év második felében pedig nem vállal fellépést.

Jegyvásárlás a szokott módon A Harmadik Hely weboldalán.