Találkozás az „Égi játszótársak”-kal

Találkozás az „Égi játszótársak”-kal

Békés Itala sit down comedy estje

2019. február 28., 19 óra

„Az anekdoták elővarázsolják a lelkeket” – vallja Békés Itala ennek a különleges atmoszférájú estnek a kapcsán, ahol egykori kollégáiról mesél. Művészekről szóló intim, különleges történetek hangzana el, Békés Itala lenyűgöző, játékos, egyedi előadásában.

A találkozó közvetlen hangvételű, és nemritkán a nézők is megosztják Itala történeteitől inspirálódva kedves emlékeiket szeretett sztárjaitokról, „Hiszen adomákból vagyunk, adomákból leszünk. – mondja a művésznő, hozzáfűzve, hogy reméli, sokat nevetünk majd – de sírni is lehet.”

Az előadás műfaja sit down comedy.

Itala, a sokoldalú Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló színésznő egy tehetséges dinasztia tagja. Édesapja, Békés István író, polihisztor, édesanyja, Rita Furlani olasz színésznő. Nővére, Békés Rita a Vígszínház tagja volt, ikerbátyja, Békés András az Operaház Kossuth-díjas címzetes főrendezője. És Itala? 90 felett is tele energiával! A Hogyan lettem senki? és az Olvasd a buszon! után az Égi játszótársak, melynek anyagán ez az este alapul, a harmadik könyve.

Itala több mint száz kollégáról írt személyes emlékeket, tréfás epizódokat, szatirikus anekdotákat, akikkel együtt játszott, s akik ma már Égi játszótársai, mint Agárdi Gábor, Alfonso, Bajor Gizi, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Domján Edit, Hofi Géza, Kiss Manyi, Latabár Kálmán, Latinovits Zoltán, Mensáros László, Páger Antal, Pécsi Sándor, Rodolfo, Ruttkai Éva és még sorolhatnánk. Itala anekdotái mélységes emberszeretetéről, minden s mindenki iránt nyitott egyéniségéről, ironikus szemléletéről vallanak.

„Békés Itala önmagában egy műfaj” – írta róla MGP. És igen, a pálya csodálatos, és teli van meglepetésekkel. Például olyanokkal, hogy a művésznő 2017 – ben, 90 éves szülinapja alkalmából Ha még egyszer 80 éves lehetnék Salto Mortale címmel készült egy lemezzel…

A jeles évszám alkalmával életműkiálítással tisztelegtek előtte. És visszanézve őt magát is megdöbbentette életútjának gazdagsága:

Most a kiállításra készülve vettem észre, hogy a színházon, filmen, tévén, rádión kívül legalább tíz műfajban dolgoztam. Először is mestervizsgás női szabó vagyok. Csak a hivatásom a művészet. 1952-ben csináltam először kreatív gyerekjátékokat. 1957-ben talán elsőnek készítettünk pantomimszámot az országban Bandi bátyámmal, ami külföldön is nagy sikert aratott. A könyvírásra egy vázlat alapján Örkény István beszélt rá. Azóta három könyvem jelent meg. Egyszemélyes színházam létrehozását az Egyetemi Színpad felkérésére Kurtág György barátomnak és múzsámnak köszönhetem. Az első színházi estem, A Nő!? ezer előadást élt meg.

Ő maga így invitál:

Különleges színházi csemegében lesz részetek, mert olyan meghökkentő és abszurd helyzetekről is hallhattok, amik ma már szinte ismeretlen színházakban történtek elképesztő körülmények között.

Itala nagy mesélő – hagyjuk, hogy minket is magával ragadjanak életszeretettel, fénnyel és humorral átitatott történetei.

Közreműködők

  • Tarnai Ágnes zongora kísérő
  • Olti Gábor technikus