Ne hisztizz!

Góbi Rita és Szegő Dávid duója

2021. október 19., kedd, 19:00

Góbi Rita és Szegő Dávid
Fotó: Piti Marcell

Kedves Barátunk! Idei második estünk október 19-én 19 órától egy rendhagyó táncelőadás, a Ne hisztizz! Egy szokatlan páros: egy táncos és egy dobos lép fel.

Góbi Rita és Szegő Dávid duója zene és tánc egymásra utaltságáról, együttműködési kényszeréről szól, arról tehát, hogy miként érintkezik, küzd egymással két nonverbális művészeti ág (ember – férfi és nő), ha nincs közös nyelvük, s csak a magukén kommunikálhatnak. Születhet ebből összhangzat, egy irányba mozdulás? – erre a kérdésre felel az előadás, vagy inkább, ezt a kérdést teszi fel…

Góbi Rita a Legjobb kortárs táncművésznő díját, és Németországban a Legjobb Szólótáncosnak járó díjat is megkapta a SoloDuo Festival-on, Kölnben, 2015-ben.

A darab 2014-ben született, azóta a világ számos pontján vendégszerepelt a művészpáros Oroszországtól kezdve Olaszországon át Londonig.

Góbi Rita

Góbi Rita
Fotó: Piti Marcell

Tánctanulmányait Újvidéken kezdte. A Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott klasszikus balett szakon, később koreográfus és klasszikus balett pedagógus mesterdiplomát is szerzett. Az összes saját előadásában arra törekszik, hogy a kortárs tánc közvetítő szerepére felhívja a figyelmet, egyéb művészeti ágak aktív összekapcsolásával is. Góbi Ritával nem csak színházi közegben találkozhatunk: az érdeklődő. Közterületeken, üzletek kirakatában is megjelennek a táncosok és motiválóik, hogy átgondolhassuk az üzeneteiket.

A történet cselekményének kibontakozása alatt az is világossá válik, hogy nem csak a hangszer keltette ritmus az, amely a sötét színpadon meghatározza a két ember egymáshoz fűződő minden pillanatát. Kapcsolatuk kialakulásának kezdetén nem lehet eldönteni, hogy a dob közöttük áll vagy mellettük. (…) Mivel a férfi nem bírja már a nő hisztérikus kitöréseit, ő maga is hisztériás rohamot kap és szétveri a hangszerét. Bebizonyosodik, „egy” férfi legalább annyira hisztérikus tud lenni, mint „egy” nő. Az alapvető különbség abban rejlik (talán), hogy mi a hisztériájuk tárgya.

Tóth Judit Nikoletta, artnews.hu

Szegő Dávid

Szegő Dávid
Fotó: Huszár András

A kortárs magyar jazzdobosok fiatal generációjának egyik legradikálisabb tagja. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Közreműködik többek között a Santa Diver trióban (ekképp már volt is vendégünk A Harmadik Helyen), Ágoston Béla formációiban (Frió, Kártett, Küntett, Ágoston–Szegő duó), az IOU trióban, a Double Weisz Quartetben, a Tárkány Művekben és Kettős Tamás zenekarában is. Szerepel több kortárs színházi darabban is.

Alkotók

  • Góbi Rita tánc és koreográfia
  • Szegő Dávid zene
  • Sinkovics Judit jelmez

Az előadás után a művészekkel Karafiáth Orsolya beszélget.