Mi, ha nem ez?

Mi, ha nem ez?

A HANEM zenekar A Harmadik Hely színpadán

Egy nagyon izgalmas zenei formáció, a HANEM zenekar A Harmadik Hely színpadán! A HANEM 2011-ben alakult, egy negyvenedik születésnap alkalmából. Az alkalmi fellépésből pillanatok alatt azóta is változatlan összetételű, összecsiszolódott társaság lett.

Repertoárjukon magyar és külföldi dalok szerepelnek a kupléktól, sanzonoktól, operarészletektől a magyar, cigány és jiddis folklóron át a mainstream popig, az undergroundig és az indusztriálig. Ez a műfaji sokféleség az oka, hogy az egyszerűség kedvéért „kabarézenekarnak” nevezik magukat. Bátran, de sosem tiszteletlenül élnek a stílusparódia eszközével, koncertjeikbe színházi elemeket építenek be. A dalok átírásához, áthangszereléséhez olyan írók, költők és zenészek vannak segítségükre, mint Parti Nagy Lajos, Kákonyi Árpád, Máthé Zsolt, Szlukovényi Katalin vagy Bán Zsófia. Dalaik többnyire a magyar társadalomra és a közéletre reflektálnak. Szókimondóak, keményen nőiesek.

Az öt hölgy, akár az öt földrész. Szőkétől a feketéig, bölcsésztől a színésznőig, fiatal felnőttől a középkorúig. Nők a XXI. században, akik másokkal ellentétben nagyon is foglalkoznak nőügyekkel, nem félnek kimondani, amit gondolnak, de megszerezni sem azt, amire vágynak, sőt, fáradtságot, időt nem kímélve tesznek azért, amiben hisznek, amit fontosnak tartanak. […] …bátran „újraköltik”, inkább újraértelmezik a zenei műveket, azok líráját. […] Védjegyükké vált a játékos, nyelvi leleményekben gazdag, véleményformáló és finoman politizáló társadalomkritika. Amilyenek ők, olyanok a választott dalok is, csak a „legütősebbek”: Lili Marleen, Ich Will, Idegen szív, Gyújtsunk rá, Szirupázs, Mein Lieber Herr, Frrrancba!

köszöntötte őket tavaly, a zenekar 10. évfordulóján Nagy Iza.

[…] mindenki másban erős, és így tudjuk egymást kiegészíteni. Nagyon nagy konfliktusaink nincsenek, az eszmecsere, szakmai vita során is inkább erősítjük, mintsem kioltanánk egymást. Ami biztos közös bennünk, hogy nyitottak vagyunk minden társadalmi kérdés megvitatására, felkarolására. Mindannyian ugyanazt éljük meg a közös zenélésben, fellépésekben, hogy van benne játék, intellektuális kihívás, otthonosság, közösségi érzés, és hatalmas szabadság.

mondja a zenekar tiszteletbáli vezetője, Nádori Lídia

Fotó: Juhász Évi
Fotó: Juhász Évi

Itt, A Harmadik Helyen mindig csavarunk egy kicsit a dolgokon. Bár a HANEM-nek sosincs két egyforma koncertje, most annyiban lesz „mégmásabb” a produkció, hogy (a hely hagyományaihoz illeszkedve) Bíró Kriszta, aki mindemellett szépíró is, saját szöveget is épít a műsorba.

A zenekar tagjai

  • Bíró Kriszta ének, vokál, ütőhangszerek
  • Murányi Márta tangóharmonika, ütőhangszerek, ének, vokál
  • Nádori Lídia zongora, ének, vokál
  • Rick Zsófi ének, vokál, hegedű
  • Sváb Ági vokál, nagybőgő

S hogy kik ők, amikor nem zenélnek? A műsor utáni beszélgetésből többek között ez is kiderül. A tagokat előbb Karafiáth Orsolya, majd (remélhetőleg) a vendégek is kérdezik majd.