Marina rád zuhan

Tánc és szöveg A Harmadik Helyen

2023. december 11., hétfő 19:00

2023. december 11-én, 19 órakor egy rendhagyó előadással búcsúztatjuk az évet.

A Duda Éva Társulat idén indította a 15. évadát, a csapat megkerülhetetlen szereplője a hazai táncművészeti életnek. Nagyon fontos küldetésük, hogy megismertessék és megszerettessék a kortárs táncot. De éppily fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás és a művészet kapcsolata is. Repertoárjuk sokszínű, kísérletező kedvük hatalmas. Ebből született az írókkal közös est is. És ezek az írók is mind kötődnek a színház világához.

A műsorban érintkezik szöveg és mozgás, a szerzők kimondottan a tánccal kapcsolatban hoznak prózát, verset és reflexiót. A DJ Duda Éva társulatának tagja, ő mixel kimondottan passzoló zenéket. Bár nem először viszik közönség elé ezt a produkciót, sosem ugyanolyan. Hat a szereplőkre a hely, új passzusok kerülnek az előadásba, és a táncban is sok az improvizatív elem. Egyfajta mozgó meditáció az egész.

Az írók

Garaczi László

Már nem először a vendégünk, a címben kiemelt idézet is tőle származik.

Marina rád zuhan, összeakaszkodva a táncparkettre oldalaztok, a zene széllökései, egymásba gabalyodott növények, ajkát marcangolod, sós íz, lábatok összeakad, elvágódtok a földön.

Eddig 17 kötete jelent meg, köztük az úgynevezett lemur-sorozat öt darabja. Közel 30 színházi bemutató áll mögötte, darabjait jelenleg is játsszák.

Tóth Réka Ágnes

Esztétikát, spanyolt és színháztudományt tanult, a doktori fokozatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte meg. Jelenleg a szombathelyi Weöres Sándor Színház állandó dramaturgja. Ír bábdarabokat, fordít amerikai lírát, sőt nemrég jelent meg Simon Mártonnal közös fordításukban Lana Del Rey Violet a fűben hátrahajol című verseskötete. Tavaly első verseskötete is napvilágot látott Ultraibolya címmel.

A harmadik felolvasó pedig otthon van, ő maga Karafiáth Orsolya, aki szintén tánccal kapcsolatos prózát és verseket olvas fel az est során.

Duda Éva

Többszörösen díjazott koreográfus és rendező, aki számos műfajban alkot. Táncelőadások létrehozása mellett különféle zenés produkciók, mozgásszínházi előadások, valamint nagyszabású operák, musicalek, filmek koreográfusa.

A műsor után az est házigazdája, Karafiáth Orsolya beszélget a társulatot vezető Duda Évával és az írókkal táncról, szóról, valamint a közös kérdéseinkről, azaz a művészek felelősségéről, szerepéről is.