Kiss Llászló és zenekara

2022. június 21., kedd, 20:00

Az előadás időpontja betegség miatt megváltozott. A megváltott jegyek természetesen az új időpontra is érvényesek.

A zenekar tavalyi, remek hangulatú koncertjét ismétli meg. Kiss Llászló az Európa Kiadó és az URH zenekarok alapítótagja, ex-basszusgitárosa közel harminc éve él Ausztráliában, Sydney-ben, 3D animátorként dolgozott. Az utóbbi években több időt tölt Magyarországon is. Nevéhez többek között olyan kultikus Európa Kiadó számok fűződnek, mint az Elmentek a fiúk, A szem és a száj vagy az Ez csak egy éjjel.

A tavalyi fellépés óta megjelent a Vagy sehol című albumuk. A Beatles által legendássá vált londoni Abbey Road stúdióban Chisrtian Wright és Geoff Pesche végezte a mastering munkálatokat. A Vagy sehol című album felvételei lemezmegjelenési pályázati támogatás nélkül, kizárólag közösségi finanszírozásból készültek el, a költségekhez 72 adományozó járult hozzá Kiss Llászló Indiegogo kampánya során.

A koncerten az album dalai mellett a Kiss által jegyzett Európa Kiadó dalok is szerepelnek.

Az albumot a koncerten CD formátumban meg lehet vásárolni, online pedig itt lehet meghallgatni.

„Üresnek látszik a vászon, pedig rajta van minden, ami kell” – énekli Kiss Llászló a Kép című dalban, amely az április 20-án megjelent Vagy sehol című lemezén hallható. Kiss Llászló vásznán főleg az elmúlás színeit látjuk, a tenger kékjét, de látunk egy arcot is, amelyben tükröződik a magyar rock and roll elmúlt negyven éve.

(…) Ez a személyesség, ez a vallomásos hangütés teszi különösen szerethetővé az albumot, amely megszólítja a Vig Mihály-féle Balatont és Dévényi Ádám szobazenés intim világát is, szóval benne van a magyar underground hagyományban, illetve ott érezzük Lou Reed enervált proto-punkját és Leonard Cohen ünnepélyes gyászát is.

Poós Zoltán, Index

Kiss Llászó+4
Kiss Llászó+4

A zenekarról

Az Európa Kiadó 1983-ban. Fotó: Szilágyi Lenke
Az Európa Kiadó 1983-ban. Fotó: Szilágyi Lenke

Bár a zenekar csak nemrég alakult, a tagokat ismerjük, hiszen élő legendák. 2020-ban kezdtek el együtt játszani, a Kiss-Barabás duóra épülve, ehhez csatlakozott először Kerek Norbert és Libertényi Péter, később Vajdovich Árpi. Barabás Béla többszörös díjnyertes zeneszerző, filmzeneszerző. Kerek Norbert két zeneakadémiai diplomával rendelkezik, zeneszerző és zongorista. Libertényi Péter (Pierre) ismert dobos. Vajdovich Árpi az egyik legjobb basszusos, akivel ebben a műfajban találkozhatunk.

A program jelenleg 20 számból áll, balladisztikus, elmélyült darabok mellett néhány brit-punk-grunge-szerű angol nyelvű dal. Ezeken túl a műsorban néhány Kiss által jegyzett Európa Kiadó szám is szerepel.

Vendég

Farkas Róbert

Az este különleges vendége Farkas Róbert, a fantasztikus zenész, a Budapest Bár alapítója és vezetője. Hegedűn és tangóharmonikán fog játszani.

A zenészek

  • Kiss Llászló (URH, Európa Kiadó, stb.) gitár, ének
  • Barabás Béla (Southern Special, FreshFabrik, stb.) gitár, bass
  • Kerek Norbert (zeneszerző, zongorista) billentyűk
  • Libertényi Péter (Beri Ary és a Pillangók, Máyusi Kalapács, stb.) dob
  • Vajdovich Árpád (Kistehén, Egy Kiss Erzsi Zene, Meszecsinka, stb.) bass
  • Farkas Róbert (Budapest Bár) hegedű, harmonika

Ízelítő a dalokból

Érkezés: 19:30-tól