Kint és közel és az űrből is

Kint és közel és az űrből is

Péterfy-Novák Éva, Péterfy Gergely és Sallai László A Harmadik Helyen

2024. február 22-én 19 órától egy rendhagyó, zenével és felolvasással színezett talk show-val várjuk régi és új vendégeinket.

Péterfy Gergely

„A történelmi idők iránt érzékeny, a nagy teherbírású regények építkezésére fogékony író”, írja róla a Litera. Grandiózus regénye, a Kitömött barbár szakmai és közönségsiker lett, de korábbi művei sem kevésbé izgalmasak. Ahogy a családja is roppant érdekes: legendás művészcsaládba született ugyanis: Jékely Zoltán unokája, Áprily Lajos dédunokája, Péterfy László festő- és szobrászművész fia; édesanyja Jékely Adrienne, Jékely Zoltán és Jancsó Adrienne színésznő és előadóművész lánya, testvére Péterfy Bori énekes és színésznő. A közélet is eleven anyag számára:

A boldogabbik Európában a polgárok maguk hozzák létre az intézményeket, a boldogtalanban fölülről erőltetik rájuk. Ez a hasadás Magyarországon is pontosan megfigyelhető, és ennek aztán megvannak korról-korra a maga következményei azoknak a sorsában, akik érzékelik ezt a jelenséget és megpróbálnak kezdeni vele valamit.

Péterfy-Novák Éva

Péterfy Gergely felesége, akivel együtt immár évek óta az olaszországi Todiban élnek, és közös íróakadémiát működtetnek, merőben más írói alkat. Míg Gergő egészen fiatal kora óta alkot, Éva első regénye megjelenésekor már elmúlt ötven. Egy személyes, megrázó művel, az Egyasszonnyal lépett színre, a könyvből készült monodráma Tenki Réka alakításában már több, mint száz előadást megélt. Éva bátran képviseli az elesett, megalázott, bántalmazott nőket, hangot ad nekik.

Csak mutassuk meg a dolgokat, és a következtetést majd levonja az olvasó.

mondja a férjével közösen alkotott fogalom, a traumaírás kapcsán.

Sallai László

Zenész és újságíró igazi zenekarhalmozó.

Több zenekarban is játszik, ebből a sajátja, aminek ő a forntembere, a Felső Tízezer, de mellette fontos tagja a Galaxisok, a Platon Karataev, a The Somersault Boy és a Captain Average zenekaroknak is. Szólóestjein sokszor játszik feldolgozásokat is, a mostani alkalomra is hoz az irodalmi szemelvényekhez illetve a felvetett témákhoz kapcsolódó „vendégdalokat” a saját szerzemények mellett. Lehetnek meglepetések, már csak abból kiindulva, hogy egy magazin kérdésére, miszerint melyik lenne a legjobb zene egy forradalomhoz ezt válaszolta:

Ilyen helyzetbe még nem kerültem, de ha majd fogok, akkor Hüsker Dü szólhatna közben.

Videók

Trailer az Egyasszony című darabból

Sallai Laci egyik, saját bevallása szerint leginkább szeretett saját dala

Pétery Gergely itt a Klubrádióban beszél

A beszélgetést Karafiáth Orsolya vezeti.

Az estek jellege miatt a későn érkezőket nem tudjuk beengedni.