Harcsa Veronika Kassák-estje

Harcsa Veronika Kassák-estje

Évadnyitó A Harmadik Helyen

2019. szeptember 12., 19:00

Évadnyitó A Harmadik Helyen

Harcsa Veronika, a nagyszerű énekesnő nagy örömünkre immár harmadjára fogadta el a meghívásunkat. 2016 októberében Gyémánt Bálinttal és a nemrég eltávozott nagyszerű költővel, Térey Jánossal ők nyitották először szélesre a Nyitott nappali ajtaját. A következő évben Razvaljajeva Anasztázia hárfaművésszel közös Debussy estjük első nyilvános előadásával tiszteltek meg minket. Most a minden mozzanatában különleges kassák-esttel érkezik hozzánk.

Veronikát a kreatívitása mindig új kalandokba húzza. A nagy avangárd költő, Kassák méltó kihívás volt számára. Teljesen újszerű interpretációjában egymásnak feszül a kassáki vers szabad áradása, az olykor nehézkes, olykor földhözragadt, nem hagyományos értelemben vett líraiság Veronika lebegős, érzékeny, finom részletekre tapintó előadása.

Négy zenész és egy színész rendhagyó projektje ez. Harcsa Veronika nem először zenésít meg verseket, 2011-es Lámpafény című albumán is szerepelt egy Kassák-feldolgozás, és a projekt ötletgazdájaként a versek zömét ő válogatta.

Hegyi Zoltán Imre írja a műsorról

Meghökkentett és mélyen felkavart, amikor először hallottam (…) Kassák áradó, olykor őrületig felhabzó szövegömléseit – a verseket, amelyeket nem hittem a szó klasszikus értelmében megzenésíthetőnek. Mondjuk nem is egy klasszikus értelemben vett zenetájat raktak a szövegek köré a készítők – egyfajta atonális, ritmikai önlebontásokkal díszes hangszőnyeget terítettek Keszég László versmondása, Veronika éneke alá, amely olykor a befogadás határait feszegette, de ezzel is Kassák Lajos szellemét idézte – a csak saját hangjára figyelő költőmonolit zuhogott ránk a köré feszített hangokból is, az előadás nem megidézett, hanem jelenvalóvá tett verset, szellemet, attitűdöt: egy teljes világlátás vízióját építette fel.

Veronika arról, hogyan ültették át zenébe Kassák költészetének esszenciáját

Kassák annyira szabad és ellentmondást nem tűrő figura volt, hogy nem lehetett akármilyen zenei környezetben gondolkodni. Végül megtaláltam hozzá a megfelelő zenésztársakat (…). A zenében Kassák poétikai elvét követjük, amikor sok improvizációt használunk, miközben mindig valamilyen koncepció mentén építjük fel a számokat. Kassák is szabad formákat használt, mégis nagyon erősen struktúráltak az ő művei, legyen szó képzőművészetről vagy versről. Illetve a lemezen szerepelnek az improvizációk mellett dalszerű kompozíciók is; ennek a két formának az egyensúlyát igyekeztünk megtalálni.
fidelio.hu

Előadók

  • Harcsa Veronika ének
  • Keszég László színművész
  • Márkos Albert cselló
  • Benkő Róbert nagybőgő
  • Pándi Balázs dob

A következő felvételen Veronika Kassákot szaval

És egy dal a lemezről

Vera így ajánlja a helyet

A virtuális valóság korában felértékelődnek az olyan testközeli, képernyőmentes élmények, mint a lakáskoncert, főleg, ha az estnek része egy vezetett beszélgetés is, mint A Harmadik Helyen.