Hajdu Szabolcs Maraton A Harmadik Helyen: Kálmán-nap

Hajdu Szabolcs Maraton A Harmadik Helyen

Kálmán-nap

Kedves vendégeink! Az előadás a koronavírus-járvány újbóli felfutása miatt sajnos elmarad. A már megvásárolt jegyek árát természetesen minél hamarabb visszafizetjük. Reméljük, a veszély elmúltával hamarosan újra találkozunk.

Három napon át (november 17–18–19) egy igazán egyedülálló eseménysorozatnak ad otthon a jól ismert, mégis mindig más és más arcát mutató terünk! Három egymást követő napon a híres trilógia egymás után lesz megtekinthető – erre még sehol nem volt példa. És mindegyik előadás után közösen beszélgetünk a darabokról – és általuk a közös életünkről, amit olyan kíméletlenül, olyan elemző pontossággal mutatnak be.

A történetek nem kapcsolódnak szorosan össze, de a karakterek és a témák szintjén nagyon sok áthallás van, tulajdonképpen az előadások egymásra mutatnak, egymást egészítik ki. A történetek főhősei középkorú párok, akik a lehető leghétköznapibb, de az adott életszakaszban mégis megoldhatatlannak tűnő problémákkal küzdenek. Ez a tehetetlenség ingerültséget, kétségbeesést szül, és a színdarabok során rendszerint párkapcsolati válságot idéz elő.

A darabokra külön-külön, és egyben is (ez adja szerintünk a tökéletes egymásra hangolódás élményét!) lehet jegyet venni. Elképzelésünk szerint az esték által minket érő erőteljes hatások még inkább megdolgozzák a lelkünket, és a beszélgetésekben így szintet tudunk lépni.

A Kálmán-nap arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.

A történetek mindig ugyanazok, csak más és más fénytörésben tűnnek fel a különböző időszakokban. Megtalálni a nyelvet, a hangütést, hogy érvényesen szólalhassanak meg ezek az alapmesék – ez erős motiváció mindannyiunk számára. Életre kelteni, jelenidejűvé tenni az archetipikus karaktereket, hogy felismerhetőek és beazonosíthatóak legyenek. A jelen tettenérése, megragadása a cél, hogy a beazonosíthatóság révén, továbbgondolásra késztessünk, támpontokat adjunk a problémák feldolgozásához. A történet, történetünk látszólag egyszerű, egy kis semmiség, végtelenül hétköznapi eset, apró ügy. De mi pontosan ezt a picit szeretnénk megmutatni, mert hiszünk benne, hogy ami a papíron láthatatlan, a színpadon láthatóvá válik, az apróság nagy lesz, éppen akkora méretű, ami már elég a beazonosíthatósághoz, ami tájékozódási pontokat, megerősítést, esetleg vigasztalást ad a nézőnek.

Kicsit olyan ez az előadás, ez a valóságos műalkotás, mintha nagyító alatt szemlélnénk magát az életet, ezt a kis semmit, ezt a gyönyörű, fura ízeltlábút. Sűrítménye ez Csehovnak, Ibsennek, Bergmannak, sok humorral, némi kortárs spleennel. Telített, intenzív egyszerűség, mindennapiság; mondanám puritánnak, ha nem volna minden pillanatban valami nézni- vagy éreznivaló.

Tompa Andrea – Magyar Narancs

Alkotó

 • Hajdu Szabolcs író és rendező

Előadják

 • Pető Kata
 • Földeáki Nóra
 • Szabó Domokos
 • Gelányi Imre
 • Hajdu Szabolcs

Produkció

 • Rendezőasszisztens Rezek Bori
 • Fény Bántó Csaba
 • Díszlet Antal Balázs
 • Hang Vereb Szabolcs
 • Zene Hevesi Nándor
 • Produkciós vezető Eszes Fruzsina

Támogatók

NKA, B32 Galéria és Kultúrtér, Kugler Art