Hajdu Szabolcs Maraton A Harmadik Helyen: Egy százalék indián

Hajdu Szabolcs Maraton A Harmadik Helyen

Egy százalék indián

Kedves vendégeink! Az előadás a koronavírus-járvány újbóli felfutása miatt sajnos elmarad. A már megvásárolt jegyek árát természetesen minél hamarabb visszafizetjük. Reméljük, a veszély elmúltával hamarosan újra találkozunk.

Három napon át (november 17–18–19) egy igazán egyedülálló eseménysorozatnak ad otthon a jól ismert, mégis mindig más és más arcát mutató terünk! Három egymást követő napon a híres trilógia egymás után lesz megtekinthető – erre még sehol nem volt példa. És mindegyik előadás után közösen beszélgetünk a darabokról – és általuk a közös életünkről, amit olyan kíméletlenül, olyan elemző pontossággal mutatnak be.

A történetek nem kapcsolódnak szorosan össze, de a karakterek és a témák szintjén nagyon sok áthallás van, tulajdonképpen az előadások egymásra mutatnak, egymást egészítik ki. A történetek főhősei középkorú párok, akik a lehető leghétköznapibb, de az adott életszakaszban mégis megoldhatatlannak tűnő problémákkal küzdenek. Ez a tehetetlenség ingerültséget, kétségbeesést szül, és a színdarabok során rendszerint párkapcsolati válságot idéz elő.

A darabokra külön-külön, és egyben is (ez adja szerintünk a tökéletes egymásra hangolódás élményét!) lehet jegyet venni. Elképzelésünk szerint az esték által minket érő erőteljes hatások még inkább megdolgozzák a lelkünket, és a beszélgetésekben így szintet tudunk lépni.

Tudod, milyen kurva nehéz egyáltalán felismerni, hogy ez nem természetes. Mire felismered, mire összerakod, eltelik tíz év. És akkor még csak ezután jön, hogy lebontsd magadban a beidegződéseket és kitalálj a helyükre valami mást. És nincs senki, aki megmutassa. Tudod milyen kibaszott nehéz? Nincs modell! Magadnak kell megtalálnod valamit! Mire helyrebillensz, kész. Eltelt az élet. És már nem lehet semmit helyrehozni… Elbasztál egy csomó mindent. Egy tyúklépést lehet tenni, erre elég az egész.

Az Egy százalék indián a nagy sikereket elért Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap című előadások folytatása. Az egymással csak a formanyelv és témameghatározás szintjén rokonítható sorozat következő darabja újabb továbblépés a jelenkori középosztály aktuális problémáit feldolgozó univerzumban.

Az Egy százalék indián az identitás, az örökölt magatartási modellek, hímsovinizmus, feminizmus és a modern kori nemi szerepek kérdéskörére fókuszál.

A történetek mindig ugyanazok, csak más és más fénytörésben tűnnek fel a különböző időszakokban. Megtalálni a nyelvet, a hangütést, hogy érvényesen szólalhassanak meg ezek az alapmesék – ez erős motiváció mindannyiunk számára. Életre kelteni, jelenidejűvé tenni az archetipikus karaktereket, hogy felismerhetőek és beazonosíthatóak legyenek. A jelen tettenérése, megragadása a cél, hogy a beazonosíthatóság révén, továbbgondolásra késztessünk, támpontokat adjunk a problémák feldolgozásához. A történet, történetünk látszólag egyszerű, egy kis semmiség, végtelenül hétköznapi eset, apró ügy. De mi pontosan ezt a picit szeretnénk megmutatni, mert hiszünk benne, hogy ami a papíron láthatatlan, a színpadon láthatóvá válik, az apróság nagy lesz, éppen akkora méretű, ami már elég a beazonosíthatósághoz, ami tájékozódási pontokat, megerősítést, esetleg vigasztalást ad a nézőnek.

Valóságos és finomra rajzolt karakterekből indulunk ki, amelyek valóságos helyzeteket generálnak maguk körül, és a finomrajzolatú helyzetek organikus egymásba kapcsolódásából alakul a történet. Jellemző módon megpróbáljuk kizárni az extrém fordulatokat, és szándékosan a hétköznapi mikro szituációkat keressük, mert meggyőződésünk, hogy ezekben a helyzetekben kiaknázhatatlan tartalmi gazdagság és dialektika van, egyetemes jelentésrétegek.

Alkotó

 • Hajdu Szabolcs író és rendező

Előadják

 • Tankó Erika
 • Pető Kata
 • Tóth Orsolya
 • Gelányi Imre
 • Hajdu Szabolcs
 • Szabó Domokos

Produkció

 • Rendezőasszisztens Rezek Bori
 • Fény Bántó Csaba
 • Hang/zene Vereb Szabolcs
 • Produkciós vezető Eszes Fruzsina

Támogatók

NKA, B32 Galéria és Kultúrtér, Kugler Art