Hagyaték

Hagyaték

2023. november 21., kedd, 19:00

Mivel az októberi előadásunk betegség miatt elmaradt, az arra jegyet váltó nézőink úgy döntöttek, hogy megváltott jegyüket erre az előadásra cserélik, igy teltházasok vagyunk, több jegyet sajnos nem tudunk eladni.

2023. november 21-én, 19 órakor a Hagyaték című előadást mutatjuk be A Harmadik Hely színpadán. A mű Martin Miller A tehetséges gyermek igazi drámája, és Alice Miller írásain alapul.

Kapunyitás 18:00-kor

A darab Alice Miller, a világhírű gyermekkorkutató és fia, a szintén pszichológus Martin Miller kapcsolatát mutatja be. E kapcsolatról Martin egy könyvet is írt, ami 2013-ban jelent meg, ez a mű origója. A könyv Alice Miller rekonstruált életrajza, miközben Martin a saját gyerekkorára is visszaemlékezik. A darab a társulat ősbemutatója, amit 2019-ben mutattak be.

Martin Miller egy titkokkal, elnyomással, gyerekbántalmazással, elhallgatással, hazugságokkal terhes életet tár elénk. A múlt feltárulásával egyre közelebb kerülünk anya és fia valódi történetéhez és traumájához, ahol mindkét félnek megvan a saját igazsága.

Az előadás az egyéni, családi és társadalmi traumákat, valamint feldolgozásuk módját kutatja; létrehozását a múlt terheitől való megszabadulás vágya és a traumából való kigyógyulás lehetőségének a felmutatása inspirálta.

Alkotók

  • Tárnoki Márk rendező
  • Gyulay Eszter dramaturg
  • Feuer Yvette és Rába Roland színészek
  • Horváth Jenny látvány és jelmez

A darabból itt láthatunk részleteket

Részlet a kritikákból

Alice Miller a 20. század második felének egyik legjelentősebb terapeutája volt. Legnagyobb érdeme, hogy bevezette a pszichológiába a gyerek nézőpontját – azét a gyerekét, akinek az egész életét és a saját gyerekeivel való kapcsolatát is megnyomoríthatja a bántalmazó és manipuláló szülő. Ez a gondolat Miller könyvei, például A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása megjelenésének idején meglehetősen radikálisnak számított. Sőt bizonyos mértékig most is az, hiszen számos, ma is érvényes világnézet elsősorban hálát, és nem kritikát vár el a gyermektől a szülei felé. (…) Az igazi dráma, a színház itt a letaglózóan pontos színészi játékkal érzékeltetett érzelmi hullámzásban rejlik, és az olyan gesztusokban, amelyek az elfojtások és kitörések bonyolult rendszerére épülő anya–fiú kapcsolat jellegzetes megnyilvánulásait sűrítik magukba. Ezeket rendkívül jó érzékkel találta meg és alkalmazta a rendező, Tárnoki Márk.

Magyar Narancs, Rádai Andrea

A színháznak sok feladata van, a többi között az is, hogy láthatóvá és felfoghatóvá tegye a kibeszéletlent, a traumákat, a lélek belső mozgatórugóit. Ám az előadás ezt az igen nagy felelősséget nem egymaga cipeli a hátán, hiszen segítségére van az írott szó, valamint az érzékeny és az egy hullámhosszon pendülő alkotók is. Ezen elemek jó együttállása tudja igazán kiváltani a nézőből azt a bizonyos katarzist: az érzést, amikor ráismerünk valamire, felismerünk valamit az életünkben vagy saját magunkban. Innen nézve a Hagyaték című előadás szerencsés csillagzat alatt született.

Deszkavízió, Németh Fruzsina Lilla

Az előadás után megnézünk közösen egy rövid interjút Martin Millerrel, majd a film után az alkotókkal Karafiáth Orsolya beszélget.