Férfiszemmel / női szemmel

Férfiszemmel / női szemmel

Herczku Ágnes, Tóth Krisztina és Horváth Balázs estje kamarazenekarral

2018. december 6., csütörtök, 19 óra

Herczku Ágnes, a sokoldalú énekesnő már nem először vendégünk itt, A Harmadik Helyen, és most is egy különleges produkcióval érkezik. A Férfiszemmel / női szemmel különös és izgalmas darab, ami egy különös és izgalmas találkozásból született.

Ági így mesél a szerzővel való találkozásáról:

Amikor a jura korban felújítottunk egy kortárs operát (amit még a triász korban mutattunk be), akkor az opera vezénylésére Horváth Balázst kérte fel a zeneszerző, Sztojanov Georgi. A bemutató után Balázs megkérdezte, hogy írhatna-e nekem egy darabot. Mondtam: igen. A dalciklus nagyon gyorsan elkészült és nagyon lassan – sok év múlva – be is mutattuk. Nagyon szeretem. A versek nagyon jók, a zene is, tele humorral, (zenei) iróniával, különféle karakterekkel, meg persze éteri szépséggel. Amit külön szeretek: villámgyors karakterváltást vár az énekestől, szóval aki szeret játszani (én nagyon), annak igazi jutalomjáték. Nem beszélve, hogy technikailag nagyon nehéz…

Fotó: Felvégi Andrea
Fotó: Felvégi Andrea

Horváth Balázs, a fiatal zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult zeneszerzést Jeney Zoltán irányításával. Doktori fokazatát is itt szerezte meg 2005-ben, 2002 óta pedig az Egyetem oktatója. Elsősorban hangszeres formációkra írott művei külföldön és Magyarországon egyaránt hallhatók. A kortárs zenét játszó THReNSeMBLe művészeti vezetője. 2014-ben Gryllus Samuval létrehozta, és társkurátorként vezeti az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Budapesten. Az utóbbi időben elsősorban a populáris és komolyzenei elemek ötvözése, valamint színházi jelenségek hangszeres zenébe történő integrálása érdekli.

Férfiszemmel / Női szemmel című dalciklus különböző típusú szerelmes versek segítségével járja körbe a párkapcsolatot, és ezen belül főleg a nőt férfiszemmel illetve a férfit női szemmel. A teljes darab bemutatója 2014-ben a Zeneakadémia Solti Termében, Herczku Ágnes szólójával, a THReNSeMBLe előadásában, Balázs vezényletével hangzott el.

A 2010-ben íródott Férfiszemmel / Női szemmel című dalciklusom különböző, jórészt magyar költők szövegei alapján készült – mondja Balázs – Herczku Ágnes számára írtam, akivel korábban együtt dolgoztam, és akiről e munka közben kiderült számomra, hogy nem csak remekül énekel és alakít szerepeket színpadon, de különböző módokon, stílusokban is remekül ad elő.

Fotó: Falus Kriszta
Fotó: Falus Kriszta

Azt estre meghívtuk felolvasni és beszélgetni Tóth Krisztinát, akinek egyik verse el is hangzik a műben.

A műsor után ismét beszélgetésre invitáljuk a művészeket – és a közönséget is!