Farkas Franciska önálló estje

Farkas Franciska önálló estje

Mese-est felnőtteknek – Gorkij: Makar Csudra

Ősbemutató A Harmadik Helyen 2017. március 9-én 19 órakor

Elmeséli: Farkas Franciska
Rendező-dramaturg: Soós Attila
Külön köszönet Horváth Kristófnak

Farkas Franciska személyes ajánlója az esthez

A Makar Csudra gyerekkorom egyik meghatározó meséje. Édesanyám és édesapám miatt zsigeri rajongással kötődöm ehhez a történethez, az évek során azonban szélsőségesen váltakozott a véleményem a novelláról:volt, hogy beleszerettem, volt, hogy meggyűlöltem, de ami változatlan maradt, hogy a mai napig fel tud háborítani, ordítani lenne kedvem: „De miért???”

A kérdésemre kérdéssel válaszol a mese. Olvassuk egymást, lassan 30 éve. És egyre kevésbé igénylem a választ.„Jössz-mégy? Jól teszed! Nagyszerű sorsot választottál. Járj, kelj, nézz szét a világban, és ha eleget láttál, feküdj le, és halj meg. Ennyi az egész!”

Soós Attila rendező-dramaturg gondolatai Gorkij: Makar Csudra című novellájáról

Gorkij szereplői szociológiai szemszögből szembeötlően társadalmon kívüliek – vándorló cigányok, kikötői tolvajok, részegessé züllött péklegények –, de vagdalkozó és önveszélyes akaraterejük, a kitörésre kész igazság- és szabadságvágyuk olyan történelemformáló erőt rejtenek, mint a romantikus irodalom felnagyított hősfigurái: nem egyeznek bele a megalkuvásba.

Farkas Franciska már gyerekként játszott a Harlekin Gyerekszínházban, majd később a Karaván Társulatban. És bár tényleg kiskora óta vonzotta a színészkedés, az élet úgy hozta, hogy csak jóval később tudott érvényesülni a mindig vágyott szakmában.

A gimnázium elvégzése után a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munkás szakán végzett, később jelnyelvi tolmácsnak, majd a Független Médiaközpontban újságírást tanult. Dolgozott modellként, szobalányként, eladóként, felszolgálóként.

2014-ben a Viktória – A zürichi expressz című játékfilm hozta meg számára az áttörést a színészi szakmában. Azóta valóban igazi sikertörténtet az övé: Brad Pitt és Aneglina Jolieval való találkozása után meghívták Hollywoodba, a 14. Hungarian Film Festivalra, ahol megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. Azóta egyik felkérést kapja másik után: díjnyertes kisfilmekben (Fehér Farkas R: Szilágyi Fanni, Határ R: Szabó Mátyás, Fizetős Nap R: Bernárt Szilárd) játszik főszerepeket, az HBO saját gyártású sorozatában, az Aranyéletben is kiemelkedően alakít, két évadon keresztül. Hamarosan (idén áprilisban) mutatják be a Brazilok című nagyjátékfilmet (Rendező: M.Kiss Csaba), melyben olyan színészek mellett játszik főszerepet, mint Grillus Dorka, Schell Judit, Rezes Judit, Vasvári Emese, Dobó Kata, Szilágyi István, Kaszás Gergő, Bánki Gergő, Fekete Ernő.

A művészekkel az előadás után Karafiáth Orsolya beszélget.