Ewiva! koncert

Ewiva! koncert

Tóth Evelin új zenekara A Harmadik Hely színpadán

Az Ewiva jelentése: Hurrá! A név Tóth Evelin becenevéből (Evi) és olasz kötődésekből született. Evelin nem először vendégünk A Harmadik Helyen, sőt, ő is Manier múzsa volt.

A zenekar főként saját szerzeményeket játszik, de forrásként előszeretettel nyúlnak hazai és a világ különböző részeiről származó népdalokhoz is. Előadásukban hol a fado és a magyar népzene melankóliája, hol a flamenco vagy a szefárd népzene forró szenvedélyessége kerül előtérbe, de az egyértelműen tetten érhető stílusjegyek – jazz, világzene, pop, elektro – ellenére az együttes mégis egy megújított zenei nyelvet beszél, így feldolgozásaikban is izgalmas és összetéveszthetetlen hangzást hoznak létre. A formáció 2022 február 18-án Maria Mazzotta kíséretében nagy sikerrel mutatkozott be a Művészetek Palotájában.

Meditatív, ugyanakkor felkavaró és posztmodern. Bartókot a dadaizmussal, a fadot a punkkal, a magyar és más népzenéket a dzsesszel, a kortársat a játékossággal vegyítik a fellépők.

írta róluk a Magyar Narancs.

A zenekar tagjai

  • Tóth Evelin ének, elektronika
  • Mogyoró Kornél HPD-elektronika, dobok, kalimbák, cajon, udu, ritmushangszerek
  • Frankie Látó hegedű, basszus, billentyű

Tóth Evelin

A klasszikus (opera), és a különböző tradicionális énektechnikák (dél-indiai, afrikai, szefárd) és a szabad zene párhuzamos tanulása során alakította ki saját stílusát. Számos lemeze közül kiemelkedik a Let Him Kiss Me című 2010-es szólóalbuma, amelyet Hamid Drake, Dresch Mihály, Fassang László és Lantos Zoltán közreműködésével készített. 2014-ben a Művészetek Palotájában nagy sikerrel mutatta be Maya című lemezét, ahol Maria Joao világhírű avangárd portugál énekesnővel közösen léptek színpadra. 2017-ben lett teljes a zenekar Mogyoró Kornél és Frankie Látó közreműködésével és vette fel az Ewiva nevet.

Mogyoró Kornél

A kitűnő ütős, dobos és dalszerző, számos magyar pop-rock zenekarban közreműködött, mint session zenész, mintegy hetven lemezen hallható játéka. A pop zene mellett a jazz és a világzene tekintetében is az élvonalban tartják számon. A magyar és nemzetközi zenei élet számtalan reprezentánsával dolgozott, dolgozik, úgy, mint Quincy Jones, Richard Bona, Per Mathisen, Benjamin Herman, Raynald Colom, Paulo Russo, Martin Shaw, Vincent Mascart, vagy DHOAD Gypsies of Rajastan. 2013 óta a Roland HPD-20 digitális kézi ütőhangszer nemzetközi endorsere. 2014 óta Meinl Percussion és Meinl Cymbals nemzetközi endorser.

Frankie Látó

Jazzhegedűs, a magyar és a nemzetközi jazzélet egyik kulcsfigurája. Ars poetikája az egyedi muzikális atmoszférák megteremtése és a klasszikus és jazz zenei tanulmányok, tapasztalatok felhasználásával a két műfaj határterületén improvizált zenei alkotás létrehozása. itthon szinte mindenki, a nemzetközi nevekből csak párat említve Joe Murányi, Dave Samuels, Sam Rivers, Mike Stern, vagy Didier Lockwood voltak zenésztársai.

Egy kis ízelítő a zenekartól