…És szól a bossa nova

…És szól a bossa nova

A Pátkai Rozina Trió és Bán Zsófia estje

2017. június 15., 20 óra

Az idei évad utolsó előadása egyszerre kínál elmélyülést és könnyed nyáresti hátradőlést. Zene és irodalom ezen az estén egymásba olvad és összekeveredik a lemenő nap fényével – jó idő esetén ugyanis a rendezvényt a tetőteraszon tartjuk! A Harmadik Hely terasza egy igazi varázslatos helyszín, magasan a háztetők felett, csupa nyáreleji zöldben!

Pátkai Rozina

Pátkai Rozina
​Fotó: Zsólyomi Norbert

Az olasz gyökerekkel rendelkező fiatal magyar énekesnő, Pátkai Rozina, számos nemzetközi verseny díjazottja, elismeréseinek sorát jazz és Fringe fesztiválok színpadain gazdagította szerte a világban. Tavaly év végén jelent meg az énekesnő második albuma, a főként saját szerzeményekből álló Paraíso na Terra, amelynek dalait szintén a latin dallamok inspirálták, de már egy teljesen egyéni zenei világba vezetik el a hallgatót. Pátkai Rozina, Ávéd János és Ifj. Tóth István zenéjében az ismert bossa novák mellett a saját dalok az autentikus brazil dallamvilágból kiindulva szakítanak a zárt formákkal. Nagyobb teret kapnak az improvizációk, amelyek körülölelik az olykor gyermekien egyszerű, máskor kiszámíthatatlanul bolyongó dalokat. Mindez portugálul, spanyolul és angolul, Bán Zsófia, Szabó Ádám, Garcia Lorca és Jane Tyson Clement szövegeivel illetve verseivel.

A Trió: Pátkai Rozina ének · Ávéd János szaxofon · Ifj. Tóth István gitár

Bán Zsófia
Fotó: Dirk Skiba

Bán Zsófia, számos díjjal kitüntetett és sok nyelvre lefordított, nemzetközi elismertségű író, esszéista Brazíliában született és ott is élt tizenkét éves koráig, a portugál tehát a második anyanyelve. „Vagy az első? Előbb tanultam meg portugál szavakat a dajkámtól, mint magyarokat az anyámtól” – meséli – Rozinát pedig több mint húsz éve ismerem. Amikor az első saját portugál nyelvű számokat tervezte, megkérdezte, nem akarnám-e megírni nekik a szövegeket. Így született az első, négy számos kislemez.” Azóta a közös munka eredménye egy újabb album is. Zsófia az est során brazil témájú írásaiból olvas fel.

Az előadások után a művészekkel Karafiáth Orsolya beszélget.