A Gyémánt Bálint Trió és Darvasi László

A Gyémánt Bálint Trió és Darvasi László

2019. október 9., szerda, 19:00

Ismét különleges művészek találkoznak nálunk egy közös este erejéig.

Hazánk egyik legkiválóbb jazz gitárosa, Gyémánt Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, mely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős lehet.

A hazai közönség leginkább a Harcsa Veronikával közös formációkból találkozhatott a nevével. Kettejük duója komolya hazai és nemzetközi sikereket tudhat magáénak. Három lemezük jelent meg eddig a berlini Traumton Records kiadónál. (Lifelover, Tell Her, Shapeshifter) Veronika és Bálint duójával nyitott meg A Harmadik Hely három évvel ezelőtt, íróvendégünk akkor Térey János volt…

A gitáros bemutatkozó szerzői lemeze a True Listener című album a BMC Records gondozásában jelent meg, és számos pozitív kritikát kapott a világ minden tájáról. A lemezt a legnagyobb magyar zenei gálán (Fonogram) a 2017-es év legjobb jazz lemezének jelölték.

Az album egyik különlegessége, hogy négy dalban a világhírű izraeli zongorista, Shai Maestro is közreműködött, aki New Yorkból csatlakozott a hármashoz, hogy részt vegyen a felvétel munkálataiban.

2019-ben, Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal újította meg trióját. A csapat közös munkájának fő vezérelvei a szabadság, a kísérletezés és az új zenei lehetőségek keresése, melyek mindig is a jazz alapelvei közé tartoztak.

Előadók

  • Gyémánt Bálint gitár
  • Bartók Vince basszusgitár
  • Szabó Dániel Ferenc dob
Gyémánt Bálint erős dallamérzéke a kezdettől fogva ad a zenéjének egy könnyen befogadható élt, ahogy az is, hogy nem válogatós, ami a stílusokat illeti, a saját hangja viszont mostanra lett annyira karakteres, hogy képes ösztönösen szinte mindent a maga irányába hajlítani, amivel találkozik. Szólói helyenként megkapó vesszőfutáshoz hasonlítanak, időnként megbicsaklik, de meglepően gyorsan talál aztán ismét magára. Társai az új trióban fiatalok, mégsem érezni bármilyen fölényeskedést. A zenéjük feszes, mégis képes bármelyik hangszeres rövid időre leválni, anélkül, hogy a hangkép megbillenne. Már a trió első koncertjén látszott, hogy némi összeszokottsággal a nyakukon képesek lesznek szabadon illeszkedő rétegekként létezni a színpadon.

írja debütálásukról a Fidelio.

Egy videó a megújult Gyémánt Bálint Trióval, kedvcsinálóként

Íróvendégünk Darvasi László lesz, a sokoldalú szerző, aki rendszeresen publikálja novelláit, de több regénye (köztük meseregények is, mint a gyerekek és a szüleik kedvence, a Trapiti, melyért 2003-ban megkapta az Év Gyerekkönyve díjat) megjelent már, nem egy külföldön is. Drámáit rendre műsorra tűzik a színházak. József Attila-díjas, megkapta (többek között) a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (2005), a német Brücke-díjat. Idén pedig ő vehette át először az Aleksandar Tisma Nemzetközi Irodalmi Díjat az „Isten. Haza. Csal.” című novelláskötetének német fordításáért, amiből szintén hallhatunk majd egy részletet az esten. A neves zsűri (Peter Handke, Ilma Rakusa, Mathias Enard, Vladislava Gordic Petkovic és Konrád György) indoklása szerint Darvasi László nyelvének mágiája képes a legszörnyűbb dolgokat is felemelni, és ez a novelláskötetét egyedi olvasói élménnyé teszi.

Darvasi László – fotó: Szilágyi Lenke

Idén mutatták be a Karády zárkája című zenés monodrámáját, amiből szintén ígért nekünk egy rövid részt… Darvasi e költői szépségű szövegében Karády Katalin életét idézi meg szívfájdító módon, hogy visszataláljon „az igazsághoz, / a normális, nappali fényhez, / a szabad levegőhöz, / a szélhez”…

És ő, Darvasi Szív Ernő is, a híres tárcaíró!

Napilapnál kezdtem újságot írni, (…), és mivel közben már irodalmi ambícióim is voltak, „védeni” akartam a nevemet; ezért írtam egy-két tárcát erről a Szív Ernőről, aki aztán megszületett, saját élete, személyisége lett. Van három könyve… (…) Szív azért – legalábbis így magyarázta a húsz évvel ezelőtti Darvasi -, mert a szív mindig dolgozik, és végig vaksötétben. Ernő pedig Szép Ernőt idézi.

mondja erről.

Darvasi legfrissebb regénye a Magyar sellő, melyből szintén hallhatunk egy részletet, még a bemutató előtt! A 19. század elején egy német kisvárosba magyar sellőt akar hozatni egy akarnok gróf, amitől az ott élők mindennapjai kibillennek egyébként is törékeny egyensúlyukból. Az egymásba fonódó történetek beszélnek megaláztatásról, civil kurázsiról, erkölcsi botladozásról, bukásról és fölemelkedésről. Az októberben megjelenő új könyv a hatalom és az egyén viszonyát taglalja sokszor egészen nyers, máskor meglepően lírai eszközökkel.

A műsor után a művészekkel Karafiáth Orsolya beszélget.