Mi is az a jazz?

A Sárik Péter Trió és Kiss Judit Ágnes A Harmadik Hely színpadán

ELMARAD

A Harmadik Hely mindig a különleges találkozások terepe. Most a jazz és irodalom fonódik össze egy estére.

Sárik Péter Trió

Az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián, vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek.

Saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között: gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat és feldolgozásokat is. Jazzkívánságműsor című lemezük 2014-ben Fonogram-díjat kapott, mint „Az év hazai jazz albuma”, gyerek jazz-mese lemezüket 2014-ben, a Jazzkívánságműsor 2-t 2016-ban, a Lucky Dog című CD-t pedig 2018-ban jelölték ugyanerre a díjra.

Tagok

  • Sárik Péter zongora
  • Fonay Tibor bőgő, basszusgitár
  • Gálfi Attila dob

Kiss Judit Ágnes

Ő is sokoldalú alkotó, költő, regényíró, tárcaszerző, tanár. A zene mindig fontos része volt az életének.

A pécsi egyetemen oboa szakon végeztem, de megesküdtem a tanáraimnak, hogy jobb verseket írok, mint ahogy fújok. Szóval papírom van arról, hogy zenész vagyok. Arról, hogy író is, arról viszont nincs. Illetve a könyveim papírból készülnek. Amelyik nem elektronikus. Később egy évet tanultam dzsesszt zeneiskolában. Mivel dzsesszoboa szak nincs, szaxofonos tanártól. Legjobban az improvizáció és az összhangzattan érdekelt. Amikor az elmélettanár megkérdezte, van-e köztünk, aki nem szereti a dzsesszt, én feltettem a kezem. „Miért nem?” – kérdezte. „Mert nem tudom, mi az.”

Az estünk címe innen van hát…

Egy dal a Sárik Péter Trió előadásában

Kiss Judit Ágnes versét a 2017-es Versmarathonon egy korábbi vendégünk, Lovas Rozi szavalja el

A műsor után a művészekkel beszélgetünk.